Hyvin voidessaan suolisto on varsinainen supersankari! Se vastaa suurelta osalta elimistösi vastustuskyvystä sekä mielialahormoni serotoniinin tuotannosta, joten suolistoa on syytä ruokkia sen ansaitsemalla tavalla.
Elämä arvaamattoman ja kipuilevan vatsan kanssa voi olla hyvinkin haastavaa. Usein vaivojen aiheuttajaa on vaikea nimetä ja oma selvitystyö päättyy helposti turhautumiseen. Itselleen sopivan ruokavalion löytäminen on kuitenkin täysin mahdollista. Johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä se kyllä vaatii. Kun on varmistettu, ettei vaivojen takana ole mitään lääkinnällistä hoitoa vaativaa tai varsinaista ruoka-aineallergiaa, voit huoletta helliä vatsaasi ruokavaliohoidolla.
Löydä oma ruokavaliosi
Herkkä vatsa voi oireilla lähes mistä tahansa itselleen sopimattomasta ruoka-aineesta. Kipuiluun taipuvaiselle vatsalle sopivat ruoat löytyvät useimmiten ajan kanssa kokeilemalla. Jätä yleisimmät vatsaa ärsyttävät ruoka-aineet pois parin viikon ajaksi ja tarkkaile vaikutusta. Tämän jälkeen voit palauttaa ruoka-aineita ruokavalioosi yksi kerrallaan ja taas tarkkailla vatsasi reaktioita.
Juuri tällaisella “eliminoi ja palauta” -metodilla olen itsekin löytänyt sopivan ruokavalion ja nyt tiedän vuorenvarmasti, mikä saa vatsani kiukustumaan. Olen myös huomannut, että sopivasta ruokavaliosta pahasti lipsuttuani saan vaivat poistumaan melko varmasti vatsaa rauhoittavalla viikolla. Tämä tarkoittaa äärimmäisen tiukkaa kurinpitoa ruokavalion suhteen. Kun vatsa on taas kunnossa, kestää se paremmin myös pieniä poikkeuksia.
Taiteillen tasapainoon
Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat herkemmin turvotusta ja muita vaivoja kuin toiset. Tämä on kuitenkin täysin yksilöllistä. Suosittelen tarkkailemaan hiilihydraattien laatua, suosimaan hyviä rasvoja sekä rajoittamaan kaasuja muodostavia kasviksia, kuten kaaleja, palkokasveja ja sipuleita.
Jos vatsa on kovin herkkänä, saattaa jopa terveellisten viljatuotteiden ja kypsentämättömien kasvisten runsas nauttiminen aiheuttaa turvotusta ja kipuja. Mitään tärkeitä ravintoaineita ei tule täysin eliminoida ruokavaliosta, vaan ennen kaikkea tärkeää on testaamalla löytää tasapaino oman vatsan kontrolloimiseksi.
Välttämisen lisäksi vatsan hyvinvointi vaatii puhdasta, ravintoaine- ja kuitupitoista ruokaa sekä säännöllistä ruokailurytmiä, pienissä erissä. Vältä pitkiä taukoja ja pidä mukanasi vatsaystävällisiä välipaloja. Itselläni matkassa kulkee usein banaani, pussillinen manteleita sekä sopiviksi todettuja välipalapatukoita.
Kasvkset kypsennettyinä
Kypsentämättömien kasvisten sulattelu vaatii elimistöltä paljon työtä. Jos tunnistat niiden aiheuttavan epämiellyttäviä oireita, kannattaa sietokykyä testata pitäytymällä jonkin aikaa kypsennetyissä kasviksissa.
Jos vatsa on kovin herkässä kunnossa, suosittelen sosekeittoja! Talven koleina päivinä haudutetut pataruoat, pehmeät keitot ja pannulla pyöräytetyt kasvismuhennokset ovat oivia vaihoehtoja – eivät ainoastaan vatsalle vaan myös mielelle.
Herkän vatsan helliä ystäviä – kokeile näitä! avokado, banaani, inkivääri, marjat soseutettuna ja jauheena, omenasose, manteli, cashewpähkinä, kvinoa, täsjyväriisi ja -riisikakut, kaura kaikissa muodoissaan kohtuudella nautittuna, gluteeniton näkkileipä, kesäkurpitsa, kurpitsa, porkkana, idut, hapankaali, vaalea kala, katkaravut, kana, kananmuna, kasvimaitojuomat, pellavarouhe, siemenet liotettuna tai hienonnettuna, säilykekikherne ja hummus, luonnonjogurtti, kasvipohjaiset vähäsokeriset jogurtit sekä gluteeniton kauralakritsi ja laktoositon maito- tai tummasuklaa pienenä palkintona aina silloin tällöin! |
FODMAPilla vatsa kuntoon
Herkkävatsainen on usein herkistynyt sulamattomien hiilihydraattien käymiselle suolistossa. Tällöin puhutaan ärtyneen suolen oireyhtymästä. Ärtyneen suolen oireyhtymän hoitona on FODMAP-ruokavalio, jossa vältetään tiettyjä sulamattomia hiilihydraatteja. FODMAPiin kannattaa tutustua tarkemmin aiheeseen pureutuvien teosten avulla. Myös internetistä löytyy runsaasti tietoa.
Chia – monipuolinen superfood
Chia-siemenet tekevät vatsalle hyvää monella tapaa! Chia imee itseensä runsaasti nestettä, joten se tasapainottaa suolen toimintaa. Chia-hyytelön perusohje on 2–3 rkl siemeniä ja 2 dl nestettä, esimerkiksi mantelimaitoa, sekä hedelmiä, marjoja tai muita terveellisiä makuaineita oman mielen mukaan. Hyytelön voi jättää tekeytymään jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi. Jos teet useamman annoskulhollisen kerrallaan, voit pakastaa osan. Rakenne säilyy hyvin sulatettunakin!
Chia-siemenistä voit tehdä myös ilmavia puuroja, smoothieita ja jälkiruokia. Siemeniä voi käyttää mainiosti myös leivonnassa. Reseptejä löytyy pilvin pimein. Tässä niistä pari!
Appelsiinituorepuuro kahdelle hengelle
3 appelsiinia
1,5 dl kookosmaitoa
5 taatelia
1 rkl raakakaakaojauhetta
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
Purista appelsiinit ja poista tarvittaessa taateleista kivet. Laita blenderiin appelsiinimehu, kookosmaito, taatelit sekä raakakaakaojauhe ja blendaa ne tasaiseksi nesteeksi. Pienet taatelisattumat eivät haittaa. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella.
Kaada valmis neste kulhoon, lisää kaurahiutaleet sekä chia-siemenet ja sekoita hyvin, jotta hiutaleiden tärkkelys sekoittuu massaan ja puurosta tulee koostumukseltaan tasainen. Siirrä tuorepuuro jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi tai esimerkiksi yön yli.
Porkkana-chiarieskat (12 kpl)
1,5 dl vettä
1,5 rkl chia-siemeniä
1 rkl psylliumia
2 porkkanaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoa
3/4 tl Guerande-merisuolaa
Mittaa kulhoon vesi, chia-siemenet sekä psyllium.
Sekoita ja jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota uunipelti esille ja asettele siihen valmiiksi leivinpaperi.
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
Mittaa turvonneen chia-psylliumgeelin joukkoon kaikki loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nostele taikinaa lusikalla pellille ja painele rieskoiksi. Voit halutessasi ripotella rieskojen päälle vielä kaurahiutaleita ja ripaukset suolaa.
Kypsennä rieskoja uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet pintaansa kaunista väriä.
Resepti Puhdistamo
Toisinaan myös laktoosittomat maitotuotteet voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Tällöin maitotuotteet kannattaa rajoittaa luonnonjugurttiin joksikin aikaa ja tarkkailla, kuinka vatsa reagoi.
Kermavaahto herkkävatsaiselle - cashewpähkinäkreemi (vajaa 1 litra)
Rasvaiset maitotuotteet voivat sekoittaa vatsan. Tässä kuitu- ja proteiinipitoinen kermavaahdon korvike, joka on hellä vatsalle ja vieläpä terveellinen! Kreemin luonnollinen makeus riittää.
Lisäämällä kaakaojauhetta muutat kreemin suklaavaahdoksi. Basilikaa tai rosmariinia lisäämällä saat makean ja raikkaan jälkiruokakreemin.
3 dl cashewpähkinöitä
3–5 dl vettä
½ luomusitruunan mehu ja kuori
1 hyppysellinen vaniljajauhetta
Kaada cashewpähkinät, puolet vedestä, sitruunamehu ja -kuoret sekä vaniljajauhe tehosekoittimeen ja sekoita muutama minuutti, kunnes pähkinät ovat hienoa massaa. Lisää loppu vesi ja sekoita, kunnes kreemi on ilmavaa ja sametinpehmeää.
Resepti Urtekram
Vatsa kestää usein paremmin säilykepapuja kuin tuoreita tai kuivattuja papuja!
Superherkän vatsan puuro
Kaikki vatsat eivät kestä suuria määriä kuitupitoisia viljatuotteita – edes puhdasta kauraa. Tällöin kannattaa kokeilla täysjyväriisihiutaleita, joista saa hetkessä keitettyä todella maistuvan puuron. Keitä vaihdellen eri kasvimaitoihin ja annostele päälle marjoja. Makeutusta tämä puuro ei välttämättä kaipaa!
Marjat jauheen muodossa
Jauheet ovat erinomainen muoto nauttia marjoista silloinkin, kun vatsa on herkimmillään. Kotimaisia marjajauheita saa ihan tavallisista ruokakauposta. Joihinkin on lisätty myös vatsan toiminnalle hyödyllistä pellavarouhetta.
Comments